Havadan Su Üretebilir Miyiz?

19 Temmuz 2017 Çarşamba 0 Yorum


Ülkemizde ciddi derecede su kıtlığı olmasa da önümüzdeki yıllarda bu belki 5 yıl sonra belki 15 yıl sonra su ihtiyacımızın nüfusla beraber artacağı tahmin ediliyor, öngörülüyor. Türkiye şuan su kıtlığında olmasa da size suyun benzinden pahalı olduğu bir sürü ülke sayabilirim.


2030 yılına geldiğimize insanoğlunun yarısı, su talebini karşılayamayan kesimlerde yaşayacak. Bu yüzden Nancy Curtis adlı girişimci ile Don Zacherl Türkçesi su kahini WaterSeer adını verdikleri bir aygıt tasarlamışlar. Bahsettiğimiz aygıt basit bir fizikten yararlanarak rüzgarın nemini topluyor. Havada bolca buluna bir şey varsa oda su buharıdır. Bu nemli yerlerde artarak devam eder. Bu havada buluna su buharını soğutursanız su sıvılaşır.

WaterSeer adlı aygıt su buharını yer altına yolluyor. Soğukta su buharı, gaz durumundan yoğunlaşıp sıvı haline dönüşüyor. Yapılan araştırmalarda WaterSeer kuru ortamlarda günde 40 litre nemli ortamlarda günde 50 litre su üretebileceğini gösteriyor. Vici Labs, Ulusal Barış Gücü Derneği ile işbirliği yaparak bu yıl aygıtı dünyanın çeşitli yerlerinde denemeyi planlıyorlar. Bu durum kuraklığın olduğu yerlerde nasıl bir hal alır bilinmez ama dünyada ileride olacak kıtlığı önleyeceği kesin.

0 Yorum: